AGC Flat Glass vloni vydělalo 514 mil. Kč, utržilo ale víc

05.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Teplice 5. srpna (ČTK) - Výrobce plochého skla AGC Flat Glass Czech vloni vydělal 514 milionů korun, o třetinu míň než o rok dřív. Tržby mu přitom stouply na 6,75 miliardy korun a průměrný plat zaměstnanců poprvé v historii překročil 40.000 korun. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou má ČTK k dispozici. Firma zároveň potvrzuje ochlazení zájmu ve druhém pololetí a očekává horší roky.

Ploché sklo v AGC na konci roku zaměstnávalo 1024 lidí, z toho polovinu v centrále v Teplicích. Firma kvůli klesajícímu odbytu snížila po roce 2007 stavy asi o 200 lidí, loňský rok ale pokles zastavil. Jejich průměrný plat navíc poprvé překročil čtyřicetitisícovou hranici, díky ročním odměnám se dostal na hodnotu 40.804. Meziročně je to růst o víc než pět procent. I díky tomu firma sbírá v posledních letech ocenění pro nejlepšího zaměstnavatele Česka. Dalších 500 lidí má AGC v dalších provozech v Česku, zejména na zpracování autoskel, tyto firmy se ale do výsledků Flat Glass nepočítají.

Letos se českému AGC Flat Glass relativně dařilo a utržilo 6,75 miliardy, zatímco o rok dřív to bylo 6,4 miliardy. "Tržby vzrostly o zhruba šest procent ve srovnání s rokem předchozím. Pozitivní vývoj byl ovlivněn především dodávkami pro automobilový průmysl a zvýšením prodejů dekorativního skla," uvádí výroční zpráva. Ve druhém pololetí se ale začalo projevovat ochlazení ekonomiky a přebytek sklářských kapacit, které znovu oživili výrobci na jihu Evropy.

Nedaří se prý především stavebnímu sklu, naopak autoskla a dekorativní skla měly prodeje i ceny relativně dobré. "Řetenické závody na výrobu stavebních skel omezovaly během roku výrobu, naopak autoskla a dekorativní sklo jelo naplno," uvádí zpráva.

AGC má ale z předchozích let poměrně vyděláno - z 2,8 miliard korun nerozděleného zisku se rozhodlo vyplatit dividendy ve výši 2,8 miliardy korun. Na letošek a příští rok se navíc chystá rekonstrukce třetí a již několik let odstavené linky na výrobu plaveného skla, která by měla stát asi miliardu korun. Hotová by měla být v polovině roku 2013. Navíc tím vznikne 75 nových pracovních míst. "V současné době již v souvislosti s modernizovanou linkou připravuje na nová pracovní místa výběrové řízení,“ uvedl šéf českého AGC Pavel Šedlbauer.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK