Akcie v Tokiu prudce vzrostly, doháněly silný páteční růst v USA

06.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. srpna (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu zahájily týden silným růstem, který byl ještě reakcí na podobně silný páteční růst ve Spojených státech. Trh reagoval na statistiku z tamního trhu práce, kde v červenci vzniklo více pracovních míst, než se čekalo. Na devizových trzích zpevnilo euro, které je k dolaru nejvýše za poslední měsíc.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 171,18 bodu a obchodní den uzavřel růstem o rovná dvě procenta na hodnotě 8726,29 bodu. Podobně širší index Topix přidal 1,63 procenta na 735,73 bodu.

Páteční statistika ukázala, že americká ekonomika v červenci vytvořila zhruba 163.000 pracovních příležitostí. Analytici předpokládali, že vznikne maximálně 100.000 míst. Zvýšila se ale míra nezaměstnanosti, která činí 8,3 procenta. Přesto se na trhu zmírnily obavy, že největší ekonomika světa zpomaluje.

K růstu cen japonských akcií ale přispěly také výsledky automobilky Toyota Motor, které byly zveřejněny v pátek po skončení obchodování. Firma se vrátila k zisku a vrátila se na pozici největšího výrobce automobilů na světě.

Na devizových trzích se zvýšil kurz eura, které vůči dolaru vystoupilo na zhruba měsíční maximum. K růstu pomohly vedle solidní statistiky z USA i naděje, že Evropská centrální banka (ECB) přistoupí k novým opatřením na podporu slabých členských zemí eurozóny.

Euro vůči dolaru vystoupilo až na 1,2444 USD, než se ustálilo kolem 1,2395 USD. Proti předchozím hodnotám v New Yorku to byl nárůst asi o 0,1 procenta. Dolar k japonskému jenu oslabil o 0,1 procenta na 78,45 JPY, vůči dolaru australskému zůstal bez větších změn na 1,0571 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK