ČEZ má problémy s rekonstrukcí Tušimic, dva bloky se odstaví

08.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tušimice (Chomutovsko) 7. června (ČTK) - Uhelná elektrárna Tušimice má problémy se dvěma ze čtyř nově zrekonstruovaných bloků. Ředitel elektrárny Otakar Tuček to řekl v rozhovoru pro firemní časopis skupiny ČEZ, na který upozornily dnešní Lidové noviny. Podle Tučka jsou poruchové, zejména kvůli konstrukční vadě, která způsobuje chvění rotorů turbín. Odstávka každého bloku by měla trvat tři měsíce a deník tvrdí, že za každý měsíc ČEZ přichází na tržbách o 300 milionů korun. Rekonstrukce elektrárny skončila oficiálně letos na jaře a stála 26 miliard korun.

Tušimice byly zprovozněny v roce 1975 a byly vybrány do trojice uhelných elektráren, s nimiž ČEZ počítá i po očekávaném útlumu těžby hnědého uhlí. Všechny tři elektrárny - Tušimice, Prunéřov a Ledvice - by se měly rekonstruovat na účinnost okolo 40 procent a dostat dalších až 30 let fungování. Celkem mají čtyři bloky, každý o výkonu 200 megawattů. První dva se rekonstruovaly v letech 2007 až 2009, zbylé dva teď. Energetická účinnost elektrárny se zvedla z dosavadních 34 na 39 procent a emise klíčových škodlivin mají klesnout o 70 až 90 procent. Ve výsledku by se měla snížit i roční spotřeba z dosavadních 5,5 milionu tun uhlí na 4,75 milionu.

První dva dříve rekonstruované bloky mají ale problémy s technologií. "Nové zařízení mělo být schopno pracovat zhruba 339 dní v roce. Zatím jsme ale na cca. 266 dnech," uvedl Tuček v rozhovoru. Problémy se spolehlivostí a následnou odstávku připustil už v červnu v rozhovoru pro ČTK, tak konkrétní ale nebyl.

"Vyměňujeme výstupní přehříváky kotlů a také opravujeme turbíny, které mají problém s chvěním rotorů," řekl teď a dodal, že podle něj jde o konstrukční vadu. "V kritických otáčkách se při najíždění a sjíždění rotor prohne až o milimetr a začne se dotýkat statoru. V tu chvíli se všechno rozvibruje a zařízení se automaticky vypne," řekl.

Kotel dodávaly podle LN Vítkovice, turbínu Škoda Power. Stejní dodavatelé mají obstarat i rekonstrukci sousedního Prunéřova. Problémy s technikou provázejí i další probíhající rekonstrukci v Ledvicích, na níž musel ČEZ dokonce zpomalit práce kvůli problémům s kotlem, který tam dodává firma Alstom.

Ledvice mají mít energetickou účinnost okolo 42 procent, a v tom je problém. Zvýšení účinnosti elektrárny totiž vychází z poznatku, kteří technici uplatňovali už před sto lety na parních strojích - čím víc se podaří páru zahřát, tím větší se získá výkon a účinnost. Před rekonstrukcí měla pára na vstupu do turbíny teplotu 535 stupňů Celsia, po rekonstrukci o 50 víc. A v Ledvicích má teplota páry dosáhnout dokonce 600 stupňů.

"Materiály jsou dneska na hranici, protože se vyskytují dosud neznámé problémy," řekl tehdy ČTK Tuček. V Prunéřově se ale podle něj takové problémy opakovat nebudou, protože projektanti celý systém nejdřív zkoušejí v počítačovém modelu.

S rekonstrukcí dvou zbývajících tepelných elektráren, Počerad a Chvaletic, naopak ČEZ zatím nepočítá. Svůj díl na tom mají i nejisté dodávky uhlí - zatímco tři rekonstruované elektrárny leží kousek od dvou dolů, které ČEZ ovládá, Počerady a Chvaletice berou uhlí od mosteckého Czech Coalu. Smlouva o zásobování Počerad by měla vypršet letos v zimě a na nové se zatím obě strany nedohodly. V případě Chvaletic se zase uvažuje o uzavření elektrárny už v roce 2016. V médiích se zároveň spekuluje o tom, že by mohly být obě elektrárny součástí obří směny na energetickém trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK