Inflace v Číně klesla na 30měsíční minimum 1,8 procenta

09.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Meziroční míra inflace v Číně v červenci klesla na 30měsíční minimum 1,8 procenta z červnových 2,2 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů čínské vlády. Pokles inflace poskytuje čínské centrální bance větší prostor k opatřením na podporu ekonomiky, například ke snížení úrokových sazeb.

 

"Toto číslo poskytuje více prostoru k uvolňování měnové politiky," řekl ke zprávě o inflaci ekonom Čang Č'-wej ze společnost Nomura. "Nyní je celkem jasné, že inflace bude v letošním roce pod oficiálním čtyřprocentním cílem, takže se politika vlády nadále může soustředit na hospodářský růst," dodal.

 

Finanční trhy doufají, že Čína uskuteční opatření na podporu domácí ekonomiky. aby zmírnila negativní dopady globálních hospodářských problémů. Čínská vláda však musí postupovat opatrně, aby neobnovila silný růst spotřebitelských cen, napsala agentura Reuters.

 

Čínský hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí stoupl o 7,6 procenta, tedy nejpomalejším tempem za poslední tři roky. Čína je druhou největší ekonomikou na světě po Spojených státech.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK