Růst prodeje aut v Číně v červenci zpomalil na osm procent

09.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 9. srpna (ČTK) - Prodej automobilů v Číně v červenci meziročně stoupl o osm procent na 1,38 milionu vozů. Tempo jeho růstu tak zpomalilo z červnových deseti procent. Vyplývá to z dnešních údajů Čínského svazu výrobců automobilů (CAAM). Od začátku roku se prodej zvýšil o necelá čtyři procenta na 11 milionu vozů.

Prodej samotných osobních automobilů v červenci stoupl o téměř 11 procent na 1,12 milionu vozů. V období od ledna do července se tak zvýšil o 7,5 procenta na 8,74 milionu vozů, napsala agentura Reuters.

Čína v roce 2009 díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně a na dalších rozvíjejících se trzích kompenzovat slabší poptávku ve vyspělých zemích.

V Indii se prodej osobních automobilů v červenci zvýšil o téměř sedm procent na zhruba 143.500 vozů. Prodej nákladních automobilů a autobusů, který je důležitým ukazatelem ekonomické aktivity, však stoupl pouze o procento na 65.000 vozidel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK