Commerzbank má nižší zisk, obává se rozpadu eurozóny

09.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 9. srpna (ČTK) - Německá finanční skupina Commerzbank ve druhém čtvrtletí hospodařila s čistým ziskem 275 milionů eur (asi 6,9 miliardy Kč), což je meziroční propad zhruba o 25 procent. Výsledek zaostal za odhady analytiků a banka varovala, že v dalším období mohou být výsledky ještě slabší. Velkým rizikem je podle managementu rozpad eurozóny a banka nedokáže zaručit, že příští rok vyplatí dividendu.

Banka, v níž od finanční krize drží 25procentní podíl německá vláda, se chystá restrukturalizovat retailové bankovnictví a pokračovat hodlá v čištění bilance od takzvaných toxických aktiv. To jsou převážně poskytnuté půjčky, které dlužníci nesplácejí, a pohledávky plynoucí z transakcí s finančními deriváty.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že banka ve druhém čtvrtletí vydělá 388 milionů eur. Za horším výsledkem jsou hlavně výrazně nižší příjmy v retailovém a investičním bankovnictví. Výsledky za druhé pololetí mají být ještě horší.

"Největším rizikem teď zůstává šok plynoucí z nejistoty kolem eskalace dluhové krize, to znamená kolaps měnové unie," uvedla banka ve výsledkové zprávě. Dodala přitom, že rizika jsou podle ní v současné době vyšší, než byla loni na podzim.

Po finanční stránce je ale Commerzbank připravena na přísnější podmínky regulace, jak požadují příslušné orgány. Na konci června měla mít podle požadavků Evropského bankovního úřadu (EBA) kvalitní kapitál v objemu alespoň 5,3 miliardy eur. Tento cíl už ale překonala zhruba o 2,8 miliardy eur.

Ukazatel kapitálové přiměřenosti, který vyjadřuje objem kvalitního kapitálu k celkovému objemu aktiv, na konci pololetí činil 12,2 procenta. To znamená, že Commerzbank je připravena na nová pravidla s názvem Basilej III, která se postupně zavádějí. Jejich smyslem je zajistit, aby měly banky dostatečně vysoký kapitál, aby přečkaly další velkou finanční krizi a nemusely jim z problémů opět pomáhat státy a daňoví poplatníci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK