Koruna dopoledne stagnuje vůči euru a lehce oslabila k dolaru

10.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká koruna se dnes dopoledne k euru obchodovala kolem čtvrtečních zavíracích hodnot, k dolaru mírně oslabila. V 11:00 k euru stagnovala na 25,09 Kč/EUR a k dolaru ztratila šest haléřů na 20,43 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

 

Koruna má podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka tendenci mírně oslabovat vůči oběma hlavním měnám. "Vůči americkému dolaru jsou ranní korunové ztráty výraznější. Česká měna se dostala na nejslabší hodnoty v tomto týdnu a kolem 10:00 se kótovala v blízkosti úrovně 20,45 Kč/USD," uvedl. Ztráty koruny vůči dolaru jsou podle něj důsledkem posílení americké měny vůči euru.

 

Z nových domácích událostí stojí podle Nováka za pozornost zveřejnění zápisu z posledního zasedání bankovní rady České národní banky. Vyplývá z něj, že pro snížení úrokových sazeb ČNB o čtvrt procentního bodu hlasovali na počátku srpna viceguvernér Vladimír Tomšík a člen bankovní rady Lubomír Lízal. Pro zachování úrokových sazeb beze změny na jednání bankovní rady hlasovali viceguvernér Mojmír Hampl a členové bankovní rady Kamil Janáček, Pavel Řežábek, Eva Zamrazilová. Guvernér Miroslav Singer se jednání nezúčastnil.

 

"Pokud bankéři Lízal a Tomšík budou hlasovat i na zářijovém zasedání pro pokles sazeb spolu s guvernérem Singerem, který v minulém týdnu chyběl, stačí této trojici získat již jen jeden hlas a sazby do konce roku mohou doznat další úpravy směrem dolů," naznačil Novák.

 

Euro dnes pokračuje v poklesu bez výraznějších pohybů, do obchodování na finančních trzích se podle Nováka nepříznivě promítly výsledky červencové obchodní bilance Číny, podle nichž růst čínského exportu v červenci prudce zpomalil. "Tato nepříznivá zpráva pro celou globální ekonomiku se podepsala i pod oslabení společné evropské měny vůči dolaru. V ranních hodinách se poté euro propadlo hlouběji pod hladinu 1,23 USD/EUR," uvedl Novák a dodal, že euro nijak nepodpořila ani ranní makroekonomická data z Evropy.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK