E15: Potraviny v Česku byly loni páté nejlevnější v EU

15.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. srpna (ČTK) - Úroveň cen potravin byla loni v České republice pátá nejnižší v Evropské unii za Bulharskem, Rumunskem, Polskem a Litvou. Ceny potravin v tuzemsku byly o pětinu nižší, než činí průměr ze všech 27 členských zemí EU, uvádí Eurostat, který údaje spočítal na základě parity kupní síly. Informuje o tom dnešní deník E15.

"Nízké jsou především ceny základních potravin. Vliv na ně má velká konkurence prodejních řetězců v Česku a to, že cena dlouhodobě zůstává klíčovým faktorem při rozhodování tuzemských spotřebitelů," řekl deníku analytik české pobočky PricewaterhouseCoopers Pavel Kulhavý.

Podle Potravinářské komory ale nelze jednoznačně a globálně říci, že v Česku jsou potraviny levnější než na Slovensku, v Německu či Rakousku. "Záleží vždy na konkrétní skupině výrobků a na kvalitě," uvedla mluvčí komory Dana Večeřová.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ale považuje informace Eurostatu za důvěryhodné, byť ceny jednotlivého zboží či služeb mohou mít výkyvy na obě strany uvedených průměrů. "Ceny jsou odrazem tržní situace. V ČR je v obchodě velmi tvrdá konkurence. Bohužel jsou obchodnímu sektoru stále zvyšovány daňové, legislativní a jiné administrativní zátěže, které se na cenovém vývoji musí negativně projevit," řekl prezident svazu Zdeněk Juračka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK