Akcie v USA dál mírně zpevňují, Groupon je ale na novém minimu

17.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. srpna (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování dalším mírným růstem, který podpořila relativně příznivá statistika o vývoji spotřebitelské důvěry. Objemy obchodů ale zůstávají slabé a podle analytiků se na tomto scénáři mnoho nezmění asi až do září. Na nové minimum klesly akcie slevového portálu Groupon, naopak akcie Applu jsou na novém maximu.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.266 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst v rozsahu 0,1 procenta. Podobně širší index S&P 500 přidával asi 0,1 procenta na 1417 bodů, index Nasdaq Composite měl zisk téměř 0,3 procenta a nacházel se blízko hranice 3071 bodů.

K růstu akciového trhu přispěla zpráva, že index důvěry spotřebitelů, který sestavuje agentura Reuters ve spolupráci s Michiganskou univerzitou, v srpnu vzrostl na 73,6 bodu. Dostal se tak nejvýše od května. Růst ovlivnily vyšší tržby maloobchodních prodejců a také nízké úrokové sazby u hypoték.

Na investory zapůsobila i zpráva o růstu dalšího indexu, který měří ekonomickou aktivitu a naznačuje její budoucí vývoj. Index, který sestavuje soukromá společnost Conference Board, za červenec vzrostl o 0,4 procenta. Otočil tak vývoj z června, kdy o 0,4 procenta klesl. Růst indexu naznačuje, že ekonomika by mohla pokračovat v mírném růstu.

Optimismus se ale zdaleka netýkal všech emisí. Na nové minimum spadly akcie slevového portálu Groupon, které si odepsaly dalších deset procent a dostaly se až na 4,51 USD. Pomohlo k tomu i horší nákupní doporučení od analytiků Evercore, kteří snížili cílovou cenu na pouhé tři dolary. Přitom loni na podzim, kdy akcie vstoupily na trh, se jejich kurz přechodně dostal až nad 31 dolarů.

Protipólem byly akcie společnosti Apple, které se po zhruba čtyřměsíčním útlumu vrátily na nový rekord. Jedna akcie se tak prodávala i za více než 645 dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK