Akcie v USA uzavřely týden růstem, Apple je na novém rekordu

17.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. srpna (ČTK) - Americké akcie uzavřely týden růstem, a jejich hlavní indexy tak zůstávají v blízkosti čtyřletého maxima. Růst podpořila relativně příznivá statistika o vývoji spotřebitelské důvěry, objemy obchodů ale zůstaly slabé a podle analytiků se na tomto scénáři mnoho nezmění asi až do září. Na nové minimum ale klesly akcie slevového portálu Groupon, naopak akcie Applu jsou na novém maximu.

Dow Jonesův index přidal 25,09 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,19 procenta na hodnotě 13.275,20 bodu. Širší index S&P 500 zpevnil rovněž o 0,19 procenta a končil na 1418,16 bodu, zatímco index Nasdaq Composite si připsal 0,46 procenta na 3076,59 bodu.

K růstu akciového trhu přispěla zpráva, že index důvěry spotřebitelů, který sestavuje agentura Reuters ve spolupráci s Michiganskou univerzitou, v srpnu vzrostl na 73,6 bodu. Dostal se tak nejvýše od května. Růst ovlivnily vyšší tržby maloobchodních prodejců a také nízké úrokové sazby u hypoték.

Za celý týden Dow Jonesův index přidal 0,5 procenta, zatímco index S&P 500 zpevnil o 0,9 procenta. Nejlépe ze tří hlavních indexů si v týdenním srovnání vedl Nasdaq Composite, který vzrostl o 1,8 procenta.

Na investory zapůsobila i zpráva o růstu dalšího indexu, který měří ekonomickou aktivitu a naznačuje její budoucí vývoj. Index, který sestavuje soukromá společnost Conference Board, za červenec vzrostl o 0,4 procenta. Otočil tak vývoj z června, kdy o 0,4 procenta klesl. Růst indexu naznačuje, že ekonomika by mohla pokračovat v mírném růstu.

Optimismus se ale zdaleka netýkal všech emisí. Na nové minimum spadly akcie slevového portálu Groupon, které si během dne odepsaly dalších deset procent a dostaly se až na 4,51 USD. Pomohlo k tomu i horší nákupní doporučení od analytiků Evercore, kteří snížili cílovou cenu na pouhé tři dolary. Přitom loni na podzim, kdy akcie vstoupily na trh, se jejich kurz přechodně dostal až nad 31 dolarů. Akcie nakonec oslabily o pět procent na 4,75 USD.

Nedařilo se ani akciím Facebooku, které poprvé spadly na 19 dolarů. To je přesně polovina ceny, s kterou v květnu vstupovaly na trh. Kurz nakonec končil na 19,05 USD se ztrátou 4,1 procenta.

Protipólem byly akcie společnosti Apple, které se po zhruba čtyřměsíčním útlumu vrátily na nový rekord. Jedna akcie se tak prodávala i za více než 648 dolarů. Kurz akcií Applu se nakonec ustálil na 648,11 USD a zvýšil se o 1,85 procenta. Tržní hodnota firmy se tak vrátila nad 600 miliard dolarů (asi 12,2 bilionu Kč). Apple je nejhodnotnější veřejně obchodovanou firmou na světě.

Na devizových trzích se nejprve zvyšoval kurz eura, jednotná evropská měna ale nakonec růst neudržela a vydala se prudce dolů. Výrazně k tomu ale přispěl sílící dolar, který těžil ze statistiky. Obchodníci spekulují, že příznivější data o vývoji ekonomiky snižují pravděpodobnost, že americká centrální banka (Fed) už na podzim spustí třetí kolo takzvaného kvantitativního uvolňování.

Dolar k euru zpevnil o 0,3 procenta na 1,2314 USD, podobně k japonskému jenu přidal 0,3 procenta a dostal se na 79,54 JPY. Během dne ale vystoupil až na pětitýdenní maximum 79,57 JPY. Euro k jenu odepsalo 0,1 procenta na 97,94 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK