Bundesbank se bojí důsledků krize, brojí proti nákupům dluhopisů

20.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 20. srpna (ČTK) - Dluhová krize v eurozóně zastiňuje vyhlídky německé ekonomiky. Uvedla to dnes německá centrální banka Bundesbank. Opětovně také kritizovala plány Evropské centrální banky (ECB) na nákup státních dluhopisů.

"Hospodářský růst v Německu by mohl být ve druhém pololetí silněji než dosud poškozován nejistotou v eurozóně," uvedla banka v pravidelné měsíční zprávě. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem. V letošním druhém čtvrtletí růst německé ekonomiky zpomalil na 0,3 procenta z 0,5 procenta v předchozích třech měsících.

Také německé ministerstvo hospodářství tento měsíc varovalo, že německá ekonomika nyní čelí velkým rizikům v důsledku dluhové krize v eurozóně.

ECB nyní v rámci boje s dluhovou krizí plánuje opatření ke snížení úvěrových nákladů Španělska a Itálie. Šéf ECB Mario Draghi začátkem měsíce uvedl, že banka pracuje na mechanismu, který jí umožní intervenovat na otevřeném trhu a nakupovat státní dluhopisy.

Bundesbank je proti nákupům dluhopisů na trhu proto, že se pohybují na samé hranici stanov ECB, které jí zakazují financovat vlády. Němci se také obávají, že nákupy dluhopisů by zmírnily tlak na nedisciplinované vlády. "Bundesbank zůstává kritická k nákupům státních dluhopisů," uvedla dnes banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK