Průmyslová výroba v Polsku zrychlila růst na 5,2 procenta

20.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Průmyslová výroba v Polsku v červenci meziročně vzrostla o 5,2 procenta, což je výrazné zrychlení proti červnu, kdy její růst činil 1,2 procenta. Nové údaje tamního statistického úřadu jsou lepší, než čekali analytici, a zároveň naznačují, že největší ekonomika východní části Evropské unie zpomaluje méně, než se předpokládalo. Naopak růst cen výrobců zpomalil.

 

Analytici se domnívají, že polská centrální banka by mohla sáhnout ke snížení základních úrokových sazeb o něco dříve, než se čekalo. Na druhou stranu se ale nepředpokládá, že ti členové rady pro měnovou politiku, kteří snížení sazeb upřednostňují, dokážou přesvědčit ostatní, aby banka sáhla ke snížení úroků už na svém zářijovém zasedání.

Analytici se zrychlením tempa růstu průmyslové výroby počítali, ale pouze s mírnějším. V anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že růst zrychlí na 4,1 procenta. Loni v červenci výroba rostla tempem 1,8 procenta. V meziměsíčním srovnání průmyslová výroba letos v červenci o 2,3 procenta klesla, v červnu pokles činil dvě procenta. Loni v červenci byla situace mnohem horší, výroba klesla o rovných šest procent.

Statistický úřad zveřejnil i vývoj inflace výrobních cen. Meziročně ceny vzrostly o 3,7 procenta, a jejich růst tak zpomalil z červnových 4,4 procenta. O rok dříve ceny rostly tempem 5,9 procenta. Meziměsíčně se ceny o 0,2 procenta snížily, v červnu klesly také, ale jen o 0,5 procenta. Před rokem ceny výrobců naopak o 0,4 procenta vzrostly.

U výrobních cen analytici v průměru očekávali, že jejich růst meziročně zpomalí pouze na 3,9 procenta. Kurz polského zlotého ani ceny dluhopisy na zprávu prakticky nereagovaly.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK