Americké akcie v pondělí uzavřely bez větších změn

21.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americké akcie v pondělí uzavřely bez výraznějších změn. Pozornost investorů se soustředila na plány Evropské centrální banky (ECB) na nákup státních dluhopisů. Společnost Apple se během obchodování stala nejhodnotnější firmou v historii Spojených států.

 

Nejsledovanější Dow Jonesův index klesl o pouhých 0,03 procenta na 13.271,72 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 zůstal prakticky beze změny na 1418,09 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,01 procenta na 3076,21 bodu, napsala agentura Reuters.

 

Technologický gigant Apple nicméně posílil o 2,6 procenta. Tržní kapitalizace Applu se vyšplhala nad 623 miliard dolarů (12,5 bilionu Kč), což je nejvyšší hodnota, na jakou kdy firma ve Spojených státech během obchodování dosáhla. Doposud držel rekord Microsoft.

 

Cena akcií internetové sociální sítě Facebook se naopak propadla až na nové rekordní minimum 18,75 dolaru. Od květnového debutu firmy na burze tak klesla o více než polovinu.

 

Německá centrální banka Bundesbank v pondělí potvrdila svůj negativní postoj k plánům ECB na nákup státních dluhopisů, které v uplynulých dnech podporovaly náladu na akciových trzích.

 

Na devizovém trhu euro mírně posílilo vůči dolaru. Investoři však byli kvůli nejistotě ohledně kroků ECB opatrní. V závěru pondělního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna stoupla o pouhých 0,1 procenta na 1,2348 USD.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK