Koruna během dne dále posiluje proti euru i dolaru

21.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. srpna (ČTK) - Česká koruna pokračuje v dnešním posilování. Před 15:00 zpevnila k dolaru na 19,87 Kč/USD a k euru na 24,75 Kč/EUR. Vůči dolaru je tak koruna pod hranicí 20 korun, kde byla naposledy před dvěma měsíci. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

"Obávám se, že se koruna spíše vrátí zpět nad 20 korun za dolar. Příliš důvodů pro další posilování koruny nevidím: česká ekonomika se vyvíjí spíše hůře, než se očekávalo, ČNB může přistoupit k dalšímu snížení úrokových sazeb a celkově na trzích to nevypadá na velkou euforii," uvedl analytik společnosti Citfin Jiří Šimek. Podle něj je pravděpodobnější, že koruna bude zatím spíše držet nad dvacetikorunovou hranicí vůči dolaru a že v případě eura se vrátí nad 25 korun k euru.

Předseda Asociace exportérů Jiří Grund dnes ČTK řekl, že posilování koruny nepovažuje za pozitivní. "Současný stav nás rozhodně netěší, protože nám ztíží působení na zahraničních trzích," řekl Grund, který však věří, že posílení koruny nebude setrvalé. "Hospodářská situace v České republice není dobrá a není žádný důvod na to, aby česká měna posilovala, výsledky naší ekonomiky k tomu neopravňují," řekl Grund.

Euro vůči dolaru se obchoduje aktuálně 1,2458 USD/EUR. Trhy se podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka řídí hlavně situací v eurozóně, jednáními o podmínkách řeckého úvěru nebo vyhlídkami na zásah Evropské centrální banky na podporu ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK