Ceny ropy v nadějích na zásah ECB proti krizi výrazně rostou

21.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. srpna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes výrazně rostou a vzhůru je posunují naděje na to, že Evropská centrální banka (ECB) připravuje zásahy proti dluhové krizi. Ropu podporuje i snížená těžba v Severním moři a pokračující napětí na Středním východě

Cena severomořské ropy Brent stoupla v 15:13 SELČ o 1,45 dolaru na 115,15 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu posílila o více než dolar a půl na 97,45 dolaru.

Mezi investory oživily naděje na to, že ECB důrazně zasáhne proti růstu úvěrových nákladů Španělska a Itálie. Podle tisku ECB uvažuje o tom, že stanoví jednotlivým členským zemím eurozóny úrokové limity, po jejichž překročení by začala nakupovat jejich dluhopisy. Banka, ale v pondělí takové dohady odmítla s tím, že nic zatím rozhodnuto není.

Brent zvedají vyhlídky na to, že těžba v Severním moři se má v září kvůli údržbě snížit o 17 procent. Obchodníci však upozorňují, že výpadek těžby bude pouze dočasný a tlak na ceny by se po ukončení prací měl opět zmírnit. Kvůli omezování produkce v Severním moři a rostoucím obavám z konfliktu mezi Iránem a Izraelem cena Brentu od června vzrostla o zhruba 30 procent.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 115,15 113,70 New York - Nymex WTI září 97,45 95,87

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK