USA a Japonsko se připojily ke stížnosti EU na Argentinu u WTO

21.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 21. srpna (ČTK) - Spojené státy a Japonsko se dnes připojily ke stížnosti Evropské unie u Světové obchodní organizace (WTO) na letos zavedené dovozní bariéry Argentiny. Argentinské praktiky omezování dovozu v posledních měsících kritizovala asi dvacítka členských zemí WTO. Prudké zhoršení mezinárodních obchodních vztahů mezi Argentinou a západním světem nastalo poté, co vláda prezidentky Cristiny Fernándezové rozhodla o znárodnění ropné společnosti YPF.

Evropská unie podala na Argentinu obchodní stížnost u WTO v květnu. Vyslanci řady zemí WTO si už dříve stěžovali, že Argentina zavedla paušální omezení obchodu tím, že k letošnímu 1. únoru začala vyžadovat na veškeré dovážené zboží dovozní licence.

Podle stížnosti USA a Japonska nová argentinská pravidla jsou diskriminací zahraničního zboží. "Podle všeho to nejsou opatření, která by byla podle dohody o WTO oprávněná". EU ve své vlastní stížnosti sdělila, že pravidla dovozních licencí jsou nástrojem na "podporu deklarované argentinské státní politiky reindustrializace, nahrazování dovozu a eliminace deficitů obchodní bilance", což je s pravidly WTO neslučitelné.

Argentina v dubnu rozhodla o zestátnění 51 procent YPF, které vlastnila španělská společnost Repsol, s odůvodněním, že španělská firma do podniku dostatečně neinvestovala. Španělsko proti vyvlastnění protestuje a činí protiopatření a EU slíbila, že proti Argentině použije obchodní páky.

Španělsko proti Argentině kvůli znárodnění YPF podniklo první odvetný úder už v dubnu, kdy omezilo dovoz argentinské bionafty. V pondělí Argentina podala za to u WTO stížnost na EU. Argentina se nyní stává jedním z největších světových výrobců biopaliv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK