Euro díky spekulacím o akci ECB roste,k dolaru nejvýše za 7 týdnů

21.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. srpna (ČTK) - Evropská měna dnes na trzích posiluje a k dolaru stoupla na nejvyšší hodnotu za sedm týdnů. Euro podpořily obnovené spekulace, že Evropská centrální banka podnikne akci na snížení nákladů na úvěry Španělska a Itálie.

Kolem 17:30 SELČ euro vůči dolaru stouplo o procento na 1,2476 USD, nejvýše od počátku července. K jenu vzrostlo rovněž o procento na 99,09 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,1 procenta na 79,41 JPY.

Spekulace o intervencích ECB na trhu s dluhopisy se znovu objevily po víkendové zprávě německého časopisu Spiegel, který uvedl, že ECB se při nákupu dluhopisů zaměří na určitou úroveň výnosů. ECB se v pondělí snažila tyto spekulace potlačit, britské noviny však v pondělí napsaly, že experti ECB zvažují plány na účinné snížení úroků španělských a italských dluhopisů. Zda však ECB nakonec bude dluhopisy nakupovat, bude záležet i na postoji německých politiků. Investoři však očekávají, že ECB je již blízko zásahu.

Francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová se sejdou ve čtvrtek, den před příjezdem řeckého premiéra Antonise Samarase do Berlína. Očekává se, že Samaras bude lobbovat za prodloužení programu úspor o dva roky, i když není příliš pravděpodobné, že by se mu podařilo dosáhnout významnějších ústupků v programu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK