Čtvrtletní zisk a tržby výrobce počítačů Dell klesly

22.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 22. srpna (ČTK) - Zisk a tržby amerického výrobce počítačů Dell ve firemním druhém čtvrtletí klesly. Společnost v úterý večer sdělila, že čeká obtížné druhé pololetí, protože zákazníci budou čekat, až se začnou prodávat počítače s novým operačním systémem Windows 8 od Microsoftu.

Čistý zisk firmy klesl za čtvrtletí do konce července meziročně o 18 procent na 732 milionů dolarů (14,6 miliardy Kč) a zisk na akcii očištěný o jednorázové položky podle agentury Reuters mírně překonal odhady analytiků. Tržby Dellu se snížily o sedm procent na 14,5 miliardy USD a skončily pod průměrným odhadem 14,64 miliardy USD. Akcie firmy po zprávě klesly o čtyři procenta a letos ztrácejí asi 15 procent.

Dell byl kdysi největším výrobcem počítačů na světě a průkopníkem v jejich marketingu a systému dodávek. Nyní je americkou dvojkou za Hewlett-Packard a snaží se bránit svou pozici před asijskými konkurenty jako Acer a Lenovo v situaci, kdy prudce roste popularita tabletů jako iPad od firmy Apple. Společnost se nachází uprostřed restrukturalizace, aby zvýšila ziskové marže a snížila náklady, a zároveň zvažuje nové akvizice.

Dell v úterý předpověděl, že jeho tržby ve třetím čtvrtletí klesnou o dvě procenta až pět procent na 13,8 až 14,2 miliardy USD, což je pod odhady analytiků, kteří v průměru čekali 14,85 miliardy USD. Odhad zisku na akcii pro celý fiskální rok do konce ledna firma snížila na minimálně 1,70 USD z dosavadního výhledu nejméně 2,13 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK