Japonské akcie klesly, investoři vybírají zisky

22.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. srpna (ČTK) - Japonský akciový trh dnes opět mírně oslabil a hlavní index tokijské burzy se vzdálil od pondělního tříměsíčního maxima. Investoři vybírají zisky ze silné série růstu, kterou podporovaly naděje na to, že Evropská centrální banka (ECB) brzy zveřejní plán zmírnění dluhové krize v eurozóně.

Hlavní index Nikkei 225 v závěru klesl o 0,3 procenta na 9131,74 bodu a sestoupil pod 26týdenní klouzavý průměr, nad který se dostal v pondělí. Širší index Topix oslabil stejným tempem na 762,73 bodu

Nedávný růst, v němž Nikkei ze sedmitýdenního minima z 25. července stoupl o deset procent, hnaly naděje na důrazný zásah ECB proti růstu úvěrových nákladů Španělska a Itálie. Investoři už ale začínají být netrpěliví, zejména poté co banka odmítla jako předčasné dohady, podle nichž uvažuje o stanovení úrokových limitů jednotlivým členským zemím eurozóny. Limity měly sloužit jako hranice, po jejímž překročení by ECB začala nakupovat státní dluhopisy.

Na asijském devizovém trhu zůstal kurz eura po úterním vzestupu na sedmitýdenní maximum stabilní. Investoři čekají, zda Evropa podnikne kroky k řešení dluhové krize, a zaměřují se zejména na ECB, jejíž bankovní rada se schází za dva týdny. V příštích dnech se bude sledovat série schůzek mezi nejvyššími činiteli eurozóny.

Ke konci tokijského obchodování euro zůstalo vůči dolaru proti závěru v New Yorku beze změny na 1,2464 USD po úterním výstupu až na 1,2488 USD, nejvyšší úroveň od 5. července. Vůči jenu zůstala evropská měna na 98,86 JPY, poblíž úterního sedmitýdenního maxima 99,18 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK