Merkelová: Schůzka se Samarasem žádné závěry nepřinese

22.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kišiněv 22. srpna (ČTK) - Páteční schůzka mezi německou kancléřkou Angelou Merkelovou a řeckým premiérem Antonisem Samarasem nepřinese žádné konkrétní závěry. Kancléřka to dnes avizovala na návštěvě moldavské metropole Kišiněva. Uvedla přitom, že si počká, až s jakým výsledkem svou misi v Aténách ukončí takzvaná "trojka" mezinárodních věřitelů.

Samarase nyní čeká několik zásadních schůzek, na kterých by se mělo vyjasnit, zda věřitelé dají Aténám více času na zavedení reforem. Premiér německému listu Bild řekl, že Řecko nepotřebuje další peníze, ale jen čas, aby se mohlo nadechnout.

Řecká ekonomika je už pátým rokem v recesi a k růstu se patrně nevrátí ani příští rok. To je podle Samarase i hlavní důvod, proč země potřebuje více času. Pokud se nezačne zvyšovat hrubý domácí produkt, dohodnuté reformy lze podle něj prosadit jen těžko.

Zmíněnou "trojku" mezinárodních věřitelů tvoří Evropská komise, Evropská centrální banka (ECB) a Mezinárodní měnový fond (MMF). Od nich země čerpá úvěr v objemu 130 miliard eur (asi 3,2 bilionu Kč). Zástupci věřitelů jsou nyní v Aténách, aby prověřili, do jaké míry Řecko zaostává v plnění daných slibů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK