Ceny ropy po údajích o stavu zásob smazaly ztráty a rostou

22.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. srpna (ČTK) - Ceny ropy po údajích o stavu zásob v USA smazaly předchozí ztráty a rostou. Vysoký pokles zásob předčil i nervozitu investorů kvůli nejistotě, zda se Evropě podaří překonat dluhovou krizi. Z trhu také stále nevymizely obavy z možného přerušení dodávek kvůli napětí na Blízkém východě.

Kolem 17:10 SELČ se cena severomořské ropy Brent zvýšila o 13 centů na 114,77 dolaru za barel, když během dne se propadla až na 113,53 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zdražila ve stejnou dobu o 35 centů na 97,19 dolaru za barel.

Americký úřad pro energetické informace EIA uvedl, že zásoby ropy minulý týden klesly o 5,4 milionu barelů. Analytici přitom čekali snížení jen o 400.000 barelů. Zpráva EIA navázala na úterní statistiku amerického ropného institutu API, který rovněž oznámil vyšší pokles zásob, než se čekalo. USA jsou největším konzumentem ropy na světě.

Brent oživuje z červnového minima 88,49 dolaru a minulý týden se ocitl nejvýše za tři měsíce. Ropu podpořil pokrok v řešení krize v Evropě a obavy o další vývoj v Íránu. Obchodníci však upozorňují, že k udržení rostoucího trendu cen ropy bude potřeba, aby centrální banky od Evropy po Čínu podnikly více konkrétních kroků na podporu svých ekonomik.

Cenu podporuje rovněž rostoucí napětí v Íránu a Sýrii a očekávané snížení těžby v Severním moři kvůli údržbě ropných zařízení, napsala agentura Reuters.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 114,77 114,64 New York - Nymex WTI říjen 97,19 96,84

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK