HSBC: Pokles aktivity čínského průmyslu se v srpnu prohloubil

23.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Aktivita čínského zpracovatelského průmyslu v srpnu klesla nejprudším tempem za devět měsíců kvůli slabší poptávce ze zahraničí. Vyplývá to z průzkumu mezi nákupními manažery, jehož výsledky dnes zveřejnila společnost HSBC. Údaje podle agentury Reuters naznačují, že Čína bude muset podniknout nová stimulační opatření, aby zastavila pokračující zpomalování hospodářského růstu.

 

Index aktivity se snížil na 47,8 bodu z červencových 49,3 bodu. Dostal se tak na nejslabší úroveň od loňského listopadu. Již deset měsíců za sebou se drží pod hranicí 50 bodů, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Dílčí index exportních zakázek se propadl na 44,7 bodu, tedy na nejnižší úroveň od března 2009.

 

"K dosažení plánované stabilizace hospodářského růstu a trhu práce musí Peking posílit stimulační opatření, a zvýšit tak v příštích měsících investice do infrastruktury," uvedl hlavní čínský ekonom hongkongské pobočky HSBC Čchü Chung-pin.

 

Čínský hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí stoupl o 7,6 procenta, tedy nejpomalejším tempem za poslední tři roky. Čína je druhou největší ekonomikou na světě po Spojených státech.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK