Asseco odkládá vstup na Nasdaq, usiluje o akvizici v Rusku

27.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 27. srpna (ČTK) - Polská společnost Asseco, která je největším výrobcem softwaru ve východní Evropě, minimálně do příštího roku odkládá vstup na americký trh Nasdaq. Místo toho se chce zaměřit na větší akvizici v Rusku, kde se už delší dobu snaží upevnit si pozice. Firma své rozhodnutí zdůvodňuje současnou situací na burzách, kde ceny akcií výrazně kolísají, ale také potřebou restrukturalizovat.

V celoevropském měřítku je Asseco sedmým největším hráčem v odvětví informačních technologií. Firmu ale od vstupu na trh Nasdaq podle agentury Reuters částečně odradily i složitosti při vyřizování vstupu na zahraniční burzu.

Akcie firmy patří na burze ve Varšavě mezi takzvané blue chips, tedy nejkvalitnější emise na trhu. Firma se v posledních letech díky akvizicím citelně zvětšila a vstup na trh Nasdaq jí měl pomoci v expanzi pokračovat. Management chtěl prodejem akcií získat 200 až 300 milionů dolarů (zhruba 4,1 až 5,9 miliardy Kč).

"Přípravné práce pokračují, ještě ale potřebujeme alespoň rok. Musí se to připravit pečlivě," podotkl na tiskové konferenci výkonný ředitel Adam Goral.

Ruský trh informačních technologií je asi dvakrát větší než trh polský a jeho hodnota se pohybuje kolkem 14,3 miliardy eur (přes 355 miliard Kč). V posledních letech rostl tempem 18 procent ročně. Kvůli averzi mezi Polskem a Ruskem se ale polské firmy na tamním trhu zatím příliš nechytly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK