Americké akcie v úterý uzavřely bez větších změn

29.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. srpna (ČTK) - Americké akcie uzavřely úterní obchodování bez výraznějších změn kvůli smíšeným údajům o ekonomice. Pozornost investorů se nyní soustředí na páteční projev šéfa americké centrální banky (Fed) Bena Bernankeho.

Nejsledovanější Dow Jonesův index klesl o 0,17 procenta na 13.102,99 bodu. Index Standard & Poor's 500 se snížil o 0,08 procenta na 1409,30 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite oslabil o 0,13 procenta na 3077,14 bodu, napsala agentura Reuters.

Investoři doufají, že Fed přikročí k dalšímu uvolňování měnové politiky, aby tak podpořil domácí ekonomiku. Bernanke v pátek vystoupí na každoročním sympoziu světových centrálních bankéřů v letovisku ve státě Wyoming. "Protože se nic neděje, všichni čekají na páteční projev (šéfa Fedu)," uvedl analytik John Fox ze společnosti FAM Value Fund.

Organizace Conference Board v úterý uvedla, že důvěra amerických spotřebitelů se v srpnu propadla na nejnižší úroveň za devět měsíců. Akciový trh nicméně podpořila zpráva o pokračujícím růstu cen domů v USA. Výrobce tiskáren Lexmark International navíc posílil o téměř 14 procent poté, co oznámil, že ukončí výrobu a vývoj inkoustových tiskáren a bude se soustředit na ziskovější aktivity.

Na devizovém trhu euro posílilo vůči dolaru díky nadějím, že Evropská centrální banka (ECB) prostřednictvím nákupů státních dluhopisů zabrání šíření dluhové krize. V závěru úterního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna stoupla o půl procenta na 1,2567 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK