Schäuble: Řecko musí prosadit reformy, pokud chce další peníze

04.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pokud chce Řecko další část pomoci, kterou má slíbenou od mezinárodních věřitelů, musí plně prosadit reformy, k nimž se zavázalo. Ministrovi financí Jannisovi Sturnarasovi to řekl jeho německý protějšek Wolfgang Schäuble. Setkal se s ním v Berlíně, kde se zabývali právě postupem Řecka při zavádění fiskálních reforem.

 

"Nejdůležitější je, aby Řecko plně splnilo závazky. Ministr financí Schäuble to svému kolegovi znovu zdůraznil," uvedlo ministerstvo ve zprávě ze schůzky obou činitelů.

Ministerstvo potvrdilo, že v říjnu bude k dispozici zpráva takzvané 'trojky', tedy zástupců Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Ta bude klíčová, protože by měla vnést větší jasno do toho, jak moc Řecko v plnění závazků zaostává.

Obsah zprávy, kterou 'trojka' věřitelů předloží, by měl také rozhodnout, zda má Řecko šanci získat další část pomoci. Jde o zhruba 31 miliard eur, které už Řecko mělo dávno dostat. Pokud Řecko úvěr nedostane, hrozí mu, že bude muset opustit eurozónu.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK