Primátor Plzně předloží zastupitelům návrh na vyhlášení referenda

04.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 4. září (ČTK) - Primátor Plzně Martin Baxa (ODS) předloží ve čtvrtek zastupitelům návrh na vyhlášení místního referenda ke stavbě obřího domu v centru Plzně. Má se konat v termínu krajských voleb, tedy 12. a 13. října, jak navrhli aktivisté. Proti stavbě nasbírali přes 17.000 podpisů dospělých Plzeňanů, tedy výrazně více než potřebných deset procent voličů. O návrhu dnes odpoledne jednají kluby zastupitelů ODS a ČSSD, řekla ČTK mluvčí města Zdeňka Kubalová.

Primátora podle ní k rozhodnutí vedl fakt, že se významná část občanů chce k výstavbě obchodního centra CORSO Americká za 2,5 miliardy korun vyjádřit formou referenda.

Podle Kubalové se primátor seznámil se skutečnostmi, z nichž plyne, že vyhlášení referenda z podnětu přípravného výboru "se jeví jako problematické". "Nechce, aby došlo k situaci, kdy ho nebude možné vypsat na základě návrhu přípravného výboru nebo bude toto vypsání právně pochybné, a proto navrhuje vypsání referenda zastupitelstvem," uvedla.

Primátor ještě dnes předstoupí před členy rady města a koaliční zastupitele s tím, že na čtvrtečním jednání zastupitelstva předloží návrh usnesení na vyhlášení místního referenda ke stavbě CORSO Americká, a to v termínu krajských voleb. Podle zmocněnce aktivistů Martina Marka to sníží náklady plebiscitu na pětinu, tedy asi na 1,2 milionu korun, a zajistí potřebnou zákonnou účast alespoň 35 procent voličů.

Václav Prokš dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK