Pražská burza dopoledne ztrácí půl procenta

05.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. září (ČTK) - Pražská burza dnes klesá třetím dnem v řadě, hlavní index PX dopoledne odepsal 0,45 procenta na 941 bodů. Za poklesem stojí především ČEZ a obě banky, v propadu pokračují i akcie developera Orco, vyplývá z průběžných výsledků burzy. Okolní burzy se podle analytiků a makléřů vyvíjejí smíšeně.

ČEZ v 10:45 oslabil o jedno a čtvrt procenta na 754 korun, Erste Bank o 0,71 procenta na 391 korun a Komerční banka přišla o 0,58 procenta na 3758 korun.

"Akcie ČEZ klesají dokonce o více než procento při pokračujících jednáních o prodeji elektrárny v Počeradech a Chvaleticích. Akcie Komerční banky následují dolů celý západoevropský bankovní sektor, kde se vybírají zisky před nejistým závěrem zítřejšího zasedání ECB," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

O procento k 87 korunám oslabily i akcie NWR, které vstoupily do dnešního obchodování poprvé bez nároku na pololetní dividendu ve výši 0,06 eura na akcii.

V propadu pokračují už čtvrtým dnem v řadě akcie developera Orco. Dnes odepisují přes dvě procenta na 42 korun.

Daří se naopak mediální CETV, titul si připisuje bezmála dvě procenta na 111 korun. Podle Mokoše dohání pozitivní závěr na Wall Street.

Zisky do jednoho procenta si dnes dopoledne připisují také pojišťovací skupina VIG, Unipetrol, textilka Pegas Nonwovens a KIT Digital.

kri vit

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK