Maďarská vláda chce dokončit jednání o úvěru již během podzimu

05.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Maďarská vláda předpokládá, že dokončí jednání o záložním úvěru od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) již během podzimu. Uvedl to dnes maďarský premiér Viktor Orbán. Dodal, že rozhovory pokračují podle plánu. Upozornil také, že o konkrétní výši úvěru se zatím nejednalo. Podle agentury AP se počítá s částkou kolem 15 miliard eur (373 miliard Kč).

 

Šéf maďarské divize rakouské finanční skupiny Erste Group Bank Radovan Jelasic v úterý uvedl, že Maďarsku se pravděpodobně záložní úvěr nepodaří letos dojednat a možná jej nezíská vůbec. Maďarsko chce prostřednictvím záložního úvěru ochránit své finanční trhy před důsledky prohlubující se dluhové krize v eurozóně, napsala agentura Reuters.

Maďarsko začalo jednat s EU a MMF o získání nového záložního úvěru v červenci. Cesta k jednání o úvěru se otevřela poté, co maďarský parlament začátkem července schválil změny v kontroverzním zákoně o centrální bance. Zákon v původní podobě podle EU a MMF ohrožoval nezávislost banky.

Orbán uvedl, že maďarská vláda nyní bude reagovat na návrhy EU a MMF ohledně podmínek úvěru. Dodal, že odpověď bude připravena během jednoho až dvou týdnů. "Samozřejmě jsou tu rozdíly v názorech, ale na obou stranách vidím záměr dosáhnout dohody," řekl premiér.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK