Obchodní centrum Olomouc City se vydražilo za 373 mil. Kč

05.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. září (ČTK) - Jedno z největších moravských obchodních center Olomouc City se dnes prodalo v nedobrovolné dražbě za zhruba 373 milionů korun. Vyvolávací cena činila 215 milionů Kč. Vítězem dražby se stala investiční společnost Mint Investments. ČTK to sdělila dražební společnost Naxos. Šlo o dosud největší nedobrovolnou dražbu v Česku.

"Licitace se zúčastnilo šest zájemců, převážně českých investorů. Dražba trvala půlhodinu a licitovalo se velice živě. Celkem bylo 49 příhozů, minimální činil 100.000 korun, ale přihazovalo se i několik milionů," uvedl obchodní ředitel Naxosu Libor Nevšímal. Vítěz má měsíc na doplacení vítězné ceny a pak centrum převezme.

Moderní obchodní centrum Olomouc City je na severozápadním okraji centra Olomouce podél Pražské ulice. Z jižní strany ho lemuje velké parkoviště a přístupová silnice a ze severozápadu dálniční okruh kolem Olomouce R35. Celková pronajatelná plocha činí přibližně 18.000 metrů čtverečních, kterou obsadilo osm desítek nájemců, 12 procent z plochy obsazeno není. Hlavním nájemcem je společnost CineStar.

Centrum zahájilo svůj provoz před sedmi lety a je jedním z největších komplexů svého druhu v regionu. Jeho provozní zisk činí 44,5 milionu korun ročně. Centrum je stále v obvyklém provozu. Soudní znalec odhadnul hodnotu areálu na 430 milionů korun.

Dosavadním vlastníkem centra byla firma aAIM Czech Republic. Podle Nevšímala z Naxosu ale nesplácela úvěr a banka tak prostřednictvím dražby uspokojila svou pohledávku.

Dosud největší dražbu tohoto typu v Česku uskutečnili v Česku rovněž dražebníci z Naxosu, když v roce 2010 prodali tovární komplex v Brandýse nad Labem za 340 milionů korun.

Vítěz dražby Mint Investments je realitní firma sídlící v Praze a Bratislavě. V čele společnosti stojí mimo jiné podnikatelé Sebastien Dejanovski a Radim Bajgar. Podle posledních dostupných informací spravuje firma ve třech fondech majetek v investiční hodnotě kolem 500 milionů eur, tedy asi 12,4 miliardy korun. Do portfolia, které Mint Investments spravuje, patří kolem 28 projektů zahrnujících 480.000 metrů čtverečních kanceláří, obchodů a bytů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK