Ceny ropy kvůli nervozitě před zasedáním ECB klesají

05.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. září (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají a severomořská ropa Brent spadla během dne až pod 113 dolarů za barel. Investoři jsou nervózní před zasedáním měnového výboru Evropské centrální banky, který by měl oznámit nová opatření pro boj regionu s dluhovou krizí. Nejnovější statistické údaje pak obnovily obavy o další ekonomický růst.

Kolem 16:40 SELČ se cena severomořské ropy Brent snížila o 92 centů na 113,26 dolaru za barel, když během dne spadla až na 112,79 dolaru. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila 67 centů na 94,63 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Trh nyní napjatě čeká, zda ECB na čtvrtečním zasedání představí podrobnosti nového režimu nakupování státních dluhopisů. Prezident ECB Mario Draghi již dříve slíbil, že udělá vše co bude v jeho silách pro záchranu eura. Mezi investory se však zvyšují obavy, že ECB nebude schopná vyřešit dluhovou krizi a k tomu se přidávají jiné zprávy ukazující na zpomalení globálního ekonomického růstu.

Pozornost investorů se upírá i na páteční údaje o vývoji amerického trhu práce. Pokud by vyšla špatná čísla, mohl by to být pro americkou centrální banku (Fed) důvod k přijetí nových kroků na podporu ekonomiky. Poslední údaje ukázaly, že zpracovatelský sektor v USA klesl nejvíce za tři roky a snížil se vývoz v sektoru a najímání nových zaměstnanců.

Trhy také čekají na zveřejnění týdenních údajů o zásobách v USA. Ropný institut API zveřejní údaje ještě dnes a energetická agentura EIA ve čtvrtek. Údaje jsou o den zpožděné kvůli pondělnímu svátku v USA. Analytici čekají, že zásoby za minulý týden klesly.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 113,26 114,18 New York - Nymex WTI říjen 94,63 95,30

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK