Pražská burza stagnovala, nedařilo se akciím ČEZ

05.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. září (ČTK) - Pražský akciový trh dnes stagnoval. Hlavní index index PX odepsal 0,06 procenta na 944,7 bodu. Z velkých emisí se nedařilo především akciím energetické společnosti ČEZ, opačně se vyvíjely cenné papíry Komerční banky. Trhy ve středoevropském regionu rostly.

Pražskou burzu do červených čísel táhly především dnes nejvíce obchodované cenné papíry ČEZ, které ztratily 2,16 procenta na 747 korun. Podle Vladimíra Urbánka ze serveru Kurzy.cz byla pro akcie ČEZ důležitá informace o nabídkách, které firma obdržela za dvě své prodávané elektrárny. "Reakce trhu naznačuje buď určité zklamání nad výší nabídek a nebo prostý fakt zmenšení celkové velikosti dominantního operátora a budoucí snížení tržeb a patrně i zisků," uvedl Urbánek.

Výrazné ztráty postihly akcie developera Orco, spadly o téměř čtyři procenta na 41,66 koruny. Cena akcií prodejce ojetých aut AAA Auto klesla o 2,79 procenta na 20,55 koruny.

Nejníže od svého uvedení na pražskou burzu v říjnu 2010 dnes uzavřely akcie sázkové firmy Fortuna, které oslabily o 1,71 procenta na 86,25 koruny, poznamenal Josef Němý z Komerční banky.

Cenné papíry mediální společnosti CME přidaly 3,57 procenta na 113 korun a dostaly se tak na více než dvoutýdenní maxima, upozornil Josef Kohout z Patria Finance. Podle Němého akcie CME těžily z další zprávy o refinancování dluhu. "Dluh CME by po refinancování měl být splatný až v letech 2015 až 2017, což podle našeho názoru výrazně snižuje riziko, že by firma v následujících dvou letech musela ve větším množství vydávat nové akcie," dodal Němý.

Akcie Komerční banky stouply o 1,08 procenta na 3821 korun. Dařilo se i akciím petrochemického holdingu Unipetrol, jež posílily o 1,47 procenta na 169,45 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK