Zisk ruského plynárenského gigantu Gazprom klesl téměř o čtvrtinu

06.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 6. září (ČTK) - Čistý zisk ruského plynárenského gigantu Gazprom se v prvním čtvrtletí meziročně propadl o 24 procent na 358 miliard rublů (218 miliard Kč). Překonal však očekávání analytiků, kteří jej podle agentury Reuters odhadovali na 345 miliard rublů.

Výsledky společnosti byly zasaženy poklesem tržeb a vracením peněz evropským zákazníkům, kteří si stěžovali na příliš vysoké ceny. Firma v prvním čtvrtletí vrátila přes 78 miliard rublů. Její tržby klesly na 1,22 bilionu rublů z 1,32 bilionu před rokem.

Evropská komise tento týden zahájila vyšetřování Gazpromu kvůli podezření, že zneužívá svou dominantní pozici na trzích zemí střední a východní Evropy. Vyšetřování se týká rovněž České republiky.

Podle komise na Gazprom padá podezření, že brání zprůchodnění toku plynu mezi zeměmi střední a východní Evropy a snaží se některým z nich překazit plány na rozšíření zdrojů dodávek. Gazprom také zřejmě účtuje některým zemím neférově vysoké ceny tím, že nadále navazuje ceny svého plynu na světové ceny ropy. Ty v posledních letech na rozdíl od tržních cen plynu vesměs výrazně rostly.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Společnost je klíčovým exportérem plynu do Evropy, kde její dodávky pokrývají zhruba čtvrtinu celkové spotřeby.

pmh vit

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK