Pražská burza roste, daří se hlavně Erste Bank

06.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. září (ČTK) - Pražský akciový trh dnes prolomil třídenní pokles a maže týdenní ztráty. Hlavní index PX v 10:30 posiloval o 0,66 procenta na 950,9 bodu. Hlavním tahounem růstu je rakouská Erste Bank, vyplývá z průběžných výsledků burzy. Rostou i okolní burzy, trhy čekají na výstup z dnešního zasedání Evropské centrální banky.

"Dnes každého investora zajímá pouze projev šéfa ECB Maria Draghiho, který začíná ve 14:30. Spekuluje se o neomezeném nákupu dluhopisů i o dalších stimulačních krocích, které by pomohly trhům výše," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

Akcie Erste Bank následují celý západoevropský sektor a přidávají dvě procenta na 403 korun. Rakouská banka má totiž podle Mokoše ještě ve svém portfoliu dluhopisy krizí zmítaného Španělska. Akcie konzervativnější Komerční banky, která již veškeré expozice vůči periferním zemím eurozóny odepsala či prodala, rostou o mírnějších 0,5 procenta na 3842 Kč.

O více než jedno procento posilují také cenné papíry energetické společnosti ČEZ a jedno procento přidávají ke svému středečnímu zisku také akcie mediální CETV. Mírně rostou i akcie těžební NWR či pojišťovny VIG.

Naopak na nové minimum k 35 korunám padají akcie developera Orco, které oslabují o dalších bezmála 15 procent.

Téměř dvě procenta za akcii ztrácejí v Praze také akcie KIT Digital a přes procento Fortuna. Mírně ztrátové byly dopoledne ještě akcie sítě autobazarů AAA Auto a operátora Telefónica.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK