OECD: Vyhlídky vyspělých ekonomik zastiňuje krize v Evropě

06.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 6. září (ČTK) - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) dnes zhoršila výhled většiny hlavních vyspělých ekonomik pro letošní rok kvůli dluhové krizi v eurozóně. Vyzvala rovněž Evropskou centrální banku (ECB) k intervenci na dluhopisových trzích s cílem zabránit šíření krize.

Ekonomika Spojených států letos podle nové prognózy OECD stoupne o 2,3 procenta namísto dříve předpokládaných 2,4 procenta. Odhad hospodářského růstu v Německu organizace snížila na 0,8 procenta z 1,2 procenta.

V Británii nyní OECD očekává pokles ekonomiky o 0,7 procenta namísto dříve předpokládaného růstu o 0,5 procenta. Organizace nicméně zlepšila odhad hospodářského růstu Japonska na 2,2 procenta ze dvou procent.

Skupina vyspělých zemí G7 jako celek letos podle OECD vykáže nárůst ekonomiky o 1,4 procenta. Tempo růstu by tak mělo zůstat stejné jako v loňském roce.

"Eurozóna zůstává klíčovým bodem, epicentrem krize," uvedl hlavní ekonom OECD Pier Carlo Padoan. "Rozhodující je, aby ECB mohla začít s intervencemi na dluhopisovém trhu," dodal. Upozornil však, že samotná ECB krizi nevyřeší a že je zapotřebí rychle položit základy společného bankovního dozoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK