Koruna před zasedáním ECB na nových maximech z minulého týdne

06.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. září (ČTK) - Česká měna dnes dál zpevnila vůči oběma hlavním světovým měnám. Proti středečnímu závěru byla k euru v 11:00 o čtyři haléře silnější na 24,73 Kč/EUR a vůči dolaru posílila o pět haléřů na 19,60 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online. Česká měna podle analytiků zpevnila v reakci na vývoj na globálních trzích, kde převažuje optimistická nálada před dnešním zasedáním Evropské centrální banky (ECB).

Koruna podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka vůči euru krátce po deváté hodině zamířila k hladině 24,70 Kč/EUR, a prolomila tak maxima z minulého týdne. "Za apreciací koruny rozhodně nehledejme dnes zveřejněné výsledky domácích statistik, nýbrž převažující optimistický sentiment na trzích před dnešním zasedáním Rady guvernérů Evropské centrální banky. Rovněž nezbývá než opakovat skutečnost, že pokud se koruna vůči euru drží pod hranicí 25 Kč/EUR, tak apreciační trend české měny pokračuje," uvedl Novák.

Klíčovou událostí dnešního dne je jednoznačně tisková konference s prezidentem Evropské centrální banky Mariem Draghim. Středeční spekulace o neomezeném nákupu dluhopisů ze strany měnové autority mohou být na dnešní tiskové konferenci definitivně potvrzeny nebo vyvráceny.

"Nejpravděpodobněji se jeví, že Draghi oznámí, že ECB dluhopisy začne nakupovat, avšak detaily sdělí až v polovině září po rozhodnutí německého ústavního soudu. Ve 14:30 lze každopádně očekávat extrémní volatilitu na devizovém trhu, která se nepochybně odrazí i na kurzu české měny. Pokud budou trhy výroky Draghiho uspokojeny, je pravděpodobný posun eura na nová maxima vůči dolaru a zisky by si měla připsat i koruna. Hladina 24,50 Kč/EUR může být v ohrožení," naznačil další vývoj kurzu Novák.

kri vit

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK