ECB nechala úrokové sazby na rekordním minimu

06.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Evropská centrální banka nechala po dnešním zasedání své bankovní rady základní úrokovou sazbu podle očekávání beze změny na rekordním minimu 0,75 procenta. Pozornost se nyní soustředí na nadcházející tiskovou konferenci šéfa banky Maria Draghiho. Čeká se, že představí konkrétní podrobnosti nového plánu nákupů státních dluhopisů, napsala agentura Reuters.

 

Banka rovněž nechala na nule jednodenní depozitní sazbu. Nulová depozitní sazba má podpořit mezibankovní trh a přimět banky, aby si raději půjčovaly mezi sebou za vyšší sazbu, která je nyní 0,1 procenta, než ukládaly své peníze u ECB.

Trhy předpokládají, že Draghi na tiskové konferenci předloží některé detaily plánu, v jehož rámci by v součinnosti s evropským záchranným fondem ESM banka nakupovala zejména italské a španělské vládní dluhopisy. Tím by snížily vysoké úvěrové náklady těchto zemí, což by je ochránilo před nutností žádat o nákladnou a politicky ožehavou finanční pomoc.

ECB zahájila dosavadní program nákupů dluhopisů v květnu 2010, aby zmírnila dluhovou krizi v Řecku a dalších zemích eura. Loni a letos se ale proti nepřímé podpoře solventnosti ohrožených zemí eura postavili němečtí členové banky a od letošního února banka podstatě nákupy dluhopisů zastavila. ECB má nyní ve svém portfoliu státní dluhopisy za 211,5 miliardy eur (5,3 bilionu Kč).

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK