Pojišťovny:Živly v létě způsobily desítky tisíc škod za miliardu

06.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. září (ČTK) - Řádění živlů, které zasáhlo v letních měsících téměř celou zemi, způsobilo klientům největších tuzemských pojišťoven desítky tisíc škod za celkem více než miliardu korun. Bouřky, vichřice, krupobití a lokální záplavy napáchaly pojistné události hlavně na rodinných domech, největší škody ale utrpěli zemědělci. Protože nejvíce škod nastalo počátkem července, většinu z jejich celkového počtu již pojišťovny vyřešily.

 

Živelní události, které po oba prázdninové měsíce sužovaly prakticky celé území ČR, přinesly klientům České pojišťovny téměř 13.000 pojistných událostí v úhrnu za 700 milionů korun. Více než 9500 škod vzniklo na majetku občanů, nejvyšší újmy co do finanční výše naopak hlásili klienti ze zemědělského pojištění. Rozmary počasí jim poničily úrodu a způsobily škody za 415 milionů korun.

"K největšímu náporu hlášení škod došlo po prodlouženém víkendu na začátku prázdnin. V pondělí 9. července registrovali naši likvidátoři 1500 škod. To je asi čtyřikrát více, než je pro tuto dobu běžné," uvedla Renata Kosová, pověřená řízením kalamitního štábu ČP. "Z celkového počtu 13.000 nahlášených škod máme 70 procent případů vyřešeno. V pojištění majetku občanů, kde bylo nejvíce škod, toto číslo dokonce přesahuje 80 procent," dodala. Nejvíce problémů klientům způsobilo krupobití, které mělo na svědomí škody za půl miliardy korun, následovaly vichřice, blesky a záplavy.

Kooperativě o prázdninách klienti nahlásili 5640 škod za 230 milionů Kč. Dominovaly škody z povodní a záplav, většinou šlo o lokální záplavy způsobené přívalovými dešti. Co do četnosti byla nejčastější škoda způsobená zásahem blesku. Těch Kooperativa řešila 1630, škoda činila 55 milionů Kč. Nejpostiženějšími oblastmi byly kraje Středočeský, Královéhradecký a Jihočeský, řekl ČTK mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

U Allianz všechny tyto prázdninové škody překročily stomilionovou hranici. Nejnákladnějšími škodami v rámci občanského pojištění bylo několik desítek událostí z lokálních záplav, kde byly poškozeny jak stavby, tak i zařízení domácnosti, které byly v řádu statisíců. Zcela nejdražšími pak byly v rámci pojištění podnikatelů škody v autosalonech a autobazarech, kde kroupy poškodily i několik desítek aut najednou. "Pokud jde o postup likvidací, tak z července byla uzavřena a vyplacena více než polovina škod, ze srpnových je to zatím zhruba čtvrtina," uvedla mluvčí Allianz Dagmar Koutská.

Škody Generali z letních kalamit jsou vyšší než následky květnových povodní před dvěma lety, kdy velká voda způsobila jejím klientům 1300 škod za 135 milionů korun. Za poslední tři měsíce mají přírodní živly na svědomí přes 2200 škod za více než 210 milionů korun. Nejvíce škod evidovali majitelé rodinných domů, nejvyšší škody nahlásili zemědělci. Průměrná výše škody atakuje podle mluvčího Jiřího Cívky hranici 100.000 Kč. Likvidátoři Generali pracovali od začátku léta v kalamitním režimu. Na 80 procent škod je zlikvidováno nebo byla vyplacena záloha na pojistné plnění, podotkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK