Sektor služeb v USA v srpnu překvapivě zrychlil růst

06.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Washington 6. září (ČTK) - Aktivita v rozsáhlém americkém sektoru služeb v srpnu zrychlila růst. Ukázal to takzvaný index nákupních manažerů, jehož hodnota se zvýšila na 53,7 z červencových 52,6 bodu. Nejvíce k růstu přispěl index zaměstnanosti a vývozu, ačkoliv index nových zakázek se snížil. Dolar i akciové trhy ale po zprávě výrazně zrychlily růst, neboť hlavní index je pevně v pásmu expanze.

Pro stanovení růst nebo poklesu aktivity je klíčová hranice 50 bodů. Pokud je index nad ní, signalizuje růst aktivity, pokud klesne pod ni, je to naopak známka poklesu. Sektor služeb je pro americkou ekonomiku naprosto zásadní, protože na růstu hrubého domácího produktu se podílí z více než 70 procent.

Analytici předpokládali, že aktivita ve službách se v srpnu buď nezmění, anebo se naopak mírně sníží. V anketě agentury Reuters analytici v průměru počítali s poklesem indexu na 52,5 bodu. Firmy v odvětví služeb v USA zaměstnávají asi 90 procent celkové pracovní síly. Srpnový růst indexu by mohl signalizovat, že americká ekonomika pokračuje v oživení, i když asi v pomalejším, než se čekalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK