Euro po zveřejnění plánu nákupu dluhopisů ECB roste

06.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. září (ČTK) - Evropská měna dnes posiluje v reakci na oznámení programu nákupu dluhopisů Evropskou centrální bankou. Euro se však stáhlo z dvouměsíčního maxima vůči dolaru, protože prezident banky Mario Draghi neposkytl žádné nové informace, o kterých by se na trzích doposud nemluvilo.

V 17:20 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,2 procenta na 1,2628 USD, když předtím posílilo až na 1,2650 USD, nejvýše od počátku července. K jenu euro vzrostlo o 0,9 procenta na 99,67 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,7 procenta na 78,93 JPY.

ECB dnes nechala úrokové sazby beze změny na současném rekordním minimu. Draghi pak uvedl, že banka se dohodla na spuštění nového programu nákupu dluhopisů, který má snížit náklady na úvěry problémových zemí eurozóny. ECB však rovněž varovala, že ekonomika eurozóny v letošním roce zřejmě klesne více, než se doposud čekalo, a slabší výkon čeká i v příštím roce.

K růstu dolaru vůči jenu pomohla dnešní zpráva agentury ADP. Ta ukázala, že soukromí zaměstnavatelé vytvořili v srpnu více pracovních míst, než se čekalo. V pátek má být zveřejněna zpráva o vývoji nezaměstnanosti v USA za srpen.

Trhy se nyní soustředí na jednání německého ústavního soudu. Ten má příští týden rozhodnout, zda bude Německo moct dokončit ratifikaci vzniku stálého záchranného fondu eurozóny ESM a fiskálního paktu Evropské unie, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK