Akcie v EU prudce zpevnily, k růstu jim pomohla ECB a statistika

06.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. září (ČTK) - Akcie na burzách v západní Evropě výrazně zpevnily. K růstu jim pomohlo jednak rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) zahájit nový program nákupu dluhopisů, jednak příznivější statistika ze Spojených států. Hlavní akciové indexy tak jsou nejvýše za posledního půl roku.

Panevropský index FTSEurofirst 300 podle předběžného závěru přidal 2,2 procenta a uzavřel na 1103,36 bodu. Užší index Euro Stoxx 50, který sleduje obchodování pouze na burzách v eurozóně, zpevnil o 3,4 procenta na 2524,95 bodu.

Prudce vzhůru se vydaly akcie finančních institucí z eurozóny. Tyto banky totiž drží většinu státních dluhopisů nejzadluženějších zemí v regionu. Souhrnný index bank zpevnil dokonce o 5,6 procenta a je nejvýše za posledních pět měsíců.

Prezident ECB Mario Draghi po zasedání rady ECB vysvětloval podrobnosti k chystanému programu. V jeho rámci by měla ECB nakupovat pouze dluhopisy se splatností od jednoho roku do tří let, potenciálně však v neomezeném objemu. Novinkou proti předchozímu programu ovšem je, že s tím novým budou spojeny přísné podmínky, které budou muset zadlužené země splňovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK