MfD: EK chce zastavit Česku proplácení dotací ve výši 20 mld. Kč

07.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Evropská komise (EK) chce zastavit Česku proplácení dotací evropských fondů ve výši téměř 20 miliard korun z projektů v dopravě, životním prostředí a v Ústeckém kraji. Souvisí to se špatným spravováním evropských peněz, píše dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

 

Češi nyní se zástupci EK vyjednávají, aby se tato částka snížila. EK sice v červenci zastavené proplácení dotací po čtyřech měsících obnovila, ale nejhorší nesrovnalosti řešila zvlášť.

"Jednání stále probíhají. Záměr je najít shodu co nejdříve, aby EK uvolnila platby u operačních programů ještě letos," řekl listu mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Nejhůře je na tom program Doprava, který by měl přijít o 12,5 miliardy ze 170 miliard, které Česko může vyčerpat v sedmiletém rozpočtu. EK se v minulosti nelíbila dostavba dálnice D8, most v Kolíně nebo silnice v Nymburku kvůli předražení nebo manipulaci se zakázkami, vše z doby ministra Aleše Řebíčka (ODS).

Další tři miliardy chce Brusel stáhnout z ústeckého programu Severozápad, který vyšetřuje policie, a 4,3 miliardy korun z programu Životní prostředí. Komise zastavila i dotace v programu Rybářství, zřejmě kvůli vyšetřování hejtmanských zásahů do čerpání fondů ve středních Čechách.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK