Britský průmysl v červenci rostl nejrychleji za 25 let

07.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Průmyslová výroba ve Velké Británii v červenci zaznamenala nejvyšší nárůst za posledních 25 let. Země tak má naději, že se brzy dostane z hospodářské recese. Britský průmysl si zároveň vynahradil hendikep z června, který měl kvůli státnímu svátku o jeden pracovní den méně.

 

Statistický úřad oznámil, že průmyslová výroba vzrostla o 2,9 procenta, což je nejvíce od února 1987 a zhruba dvakrát tak silný růst, než s jakým počítali analytici. O měsíc dříve se průmyslová výroba naopak o 2,4 procenta propadla.

Zveřejněný údaj je nejširším měřítkem průmyslové výroby. Zahrnuje rovněž produkci energií a těžbu nerostných zdrojů. Vedle toho Britové sledují vývoj zpracovatelského sektoru, kde výroba vzrostla o 3,2 procenta po červnovém propadu o 2,9 procenta.

Letos ale statistiku ovlivnil jeden volný den navíc, který měli Britové v červnu. Slavili totiž 60 let od korunovace královny Alžběty. To znamená, že část výroby se přesunula z června na červenec. Výroba v tomto měsíci tak zaznamenala nejvýraznější nárůst od července 2002.

V samostatné zprávě pak statistický úřad sdělil, že firmy znovu pociťují tlak na růst nákladů. To bude zřejmě muset vzít v úvahu centrální banka, až se bude příště zabývat měnovou politikou. Bank of England přitom doufá, že klesající inflace zlepší vyhlídky spotřebitelů.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK