Co týden dal? Průměrná mzda roste, koupíme si ale méně

07.09.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Průměrná mzda v Česku ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 546 korun na 24.626 Kč. Reálně ovšem klesla, což vedle více než tříprocentní meziroční inflace způsobila napjatá situace na trhu práce a nejistý vývoj ekonomiky. Více v pravidelném týdenním přehledu.


Posledních 7 dní ve světě

Pouze čtvrtina obyvatel Německa si myslí, že by Řecko mělo zůstat v eurozóně anebo dostávat další finanční pomoc od svých partnerů. Ukázal to průzkum, který si nechal udělat britský ekonomický list Financial Times (FT) ve spolupráci se společností Harris. Jednoznačný verdikt veřejnosti tak jen podtrhuje dilema, se kterým se musí vyrovnat kancléřka Angela Merkelová, na kterou část evropských činitelů tlačí, aby dala Aténám víc času na reformy.
Více informací

Slovenský místopředseda vlády a ministr zahraničí Miroslav Lajčák se dnes vyslovil proti tomu, aby Evropská centrální banka (ECB) mohla neomezeně nakupovat státní dluhopisy zemí eurozóny ohrožených krizí. V rozhovoru na okraji ekonomicko-politické konference ve Slovinsku se Lajčák postavil také proti návrhům jihoevropských zemí na vydávání společných dluhopisů eurozóny, takzvaných eurobondů.
Více informací

Německá automobilka Volkswagen prudce zvýšila v pololetí na Slovensku výrobu a tržby. Za šest měsíců vyrobil Volkswagen v zemi více než 209.400 vozů, tedy téměř tolik jako za celý loňský rok, kdy závod opustilo 210.441 vozů. Tržby stouply o 43 procent na 3,44 miliardy eur (85,6 miliardy Kč).
Více informací

Ratingová agentura Moody's Investors Service zhoršila výhled úvěrového hodnocení Evropské unie na "negativní". Naznačila, že by mohla snížit i samotný rating EU ze současné úrovně AAA, pokud se rozhodne přikročit ke zhoršení úvěrového hodnocení Německa, Francie, Británie a Nizozemska.
Více informací

Švýcarský hrubý domácí produkt se ve druhém čtvrtletí překvapivě snížil o 0,1 procenta po nárůstu o půl procenta v předchozích třech měsících. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Státní úřad pro hospodářské záležitosti. Analytici podle agentury Reuters počítali s nárůstem ekonomiky o 0,2 procenta.
Více informací

Velká Británie a Švédsko se tvrdě staví proti požadavkům Evropské komise, aby do roku 2020 zasedlo v dozorčích radách firem kótovaných na burze alespoň 40 procent žen. Proti direktivním zásahům jsou i samotné firmy, které poukazují na to, že by mělo být na nich a na jejích akcionářích, jak si své věci zorganizují. Píše o tom list Financial Times (FT).
Více informací

Evropská komise prošetří podezření, že čínští výrobci prodávají na evropském trhu své solární panely za dumpingové ceny. Reaguje tak na stížnost skupiny evropských producentů solárních panelů, kterou tvoří firmy z Německa, Itálie, Španělska a dalších zemí Evropské unie. Čína upozornila, že omezování jejího vývozu solárních panelů by mělo negativní dopad na celosvětovou výrobu energie z obnovitelných zdrojů.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Průměrná mzda v Česku ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 546 korun na 24.626 Kč, což představuje nárůst o 2,3 procenta. Reálně, po odečtení inflace, se ale snížila 1,1 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad.
Více informací

Za reálným poklesem mezd ve druhém čtvrtletí stála vedle více než tříprocentní meziroční inflace napjatá situace na trhu práce a nejistý vývoj ekonomiky, který nutí firmy k opatrnosti, shodli se analytici oslovení ČTK. Zaměstnancům podle nich naposledy rostla reálná mzda v prvním čtvrtletí 2010. Obrat prý nenastal ani ve třetím čtvrtletí.
Více informací

Schodek státního rozpočtu v srpnu stoupl na 67 miliard z červencových 51,7 miliardy korun. Loni v srpnu byl deficit rozpočtu o více než 20 miliard korun vyšší. ČTK o tom informovalo ministerstvo financí. Podle ministra financí Miroslava Kalouska se zlepšuje dynamika výběru daně z přidané hodnoty (DPH). Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 105 miliard korun.
Více informací

Ženy budou muset od 21. prosince 2012 platit za životní pojištění stejně jako muži, což v praxi bude znamenat, že se v některých případech jejich pojistka zdraží až o 80 procent. Zdražení pojistek pro ženy připouští i ostatní pojišťovny. Zohledňovat rozdílnost v rizikovosti mezi muži a ženami při uzavírání pojistek uložil pojišťovnám Evropský soudní dvůr. Dosud platily méně, protože se podle statistik dožívají vyššího věku.
Více informací

Petrochemická společnost Shell neporušuje extra nízkou cenou benzinu zákon. Rozhodl o tom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podle nezávislých pumpařů, kterí si u ÚOHS stěžovali, měl Shell nízkou cenou zneužívat své tržní síly.
Více informací

Vládní koalice ve Sněmovně nedokázala přehlasovat senátní veto a neprosadila stabilizační balíček, který obsahuje zejména zvýšení daně z přidané hodnoty a další úsporná rozpočtová opatření. Podle ekonomů přinese rozhodnutí Sněmovny nejistotu podnikatelům ohledně dalšího vývoje daní a zvýší riziko rozpočtového provizoria.
Více informací

Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu stagnovaly, stále se však drží na historických maximech. Benzin Natural 95 zůstal v posledním týdnu na ceně 38,17 Kč/l. Cena nafty vzrostla o jeden haléř na 37,18 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU