Ceny ropy stouply kvůli očekávané podpoře ekonomiky USA

07.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. září (ČTK) - Ceny ropy dnes stouply kvůli růstu očekávání investorů, že americká centrální banka (Fed) brzy přikročí k novým opatřením na podporu hospodářství Spojených států. Ty jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

Kolem 15:00 SELČ severomořská ropa Brent zdražila o 81 centů na 114,30 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se zvýšila o 80 centů na 96,33 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že míra nezaměstnanosti v USA v srpnu klesla na 8,1 procenta z červencových 8,3 procenta navzdory nečekaně slabému přírůstku pracovních míst. Neuspokojivá tvorba pracovních míst podpořila očekávání, že Fed zahájí další kolo kvantitativního uvolňování měnové politiky.

"Údaje byly žalostné, což zvyšuje pravděpodobnost kvantitativního uvolňování v příštím týdnu," uvedl analytik David Morrison ze společnosti GFT Global. Fed ve středu zahájí dvoudenní zasedání, na kterém bude jednat o své politice.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 114,30 113,49 New York - Nymex WTI říjen 96,33 95,53

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK