Člen ECB: Účast v programu nákupu dluhopisů nemusí vést ke škrtům

09.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 9. září (ČTK) - Země, které požádají o účast v programu nákupu dluhopisů Evropskou centrální bankou, nebudou muset nutně přistoupit k dalším rozpočtovým škrtům, protože některé vlády již v tomto směru podnikly důležité kroky. Rozhodující je, aby se země vrátily k růstu a snížily svůj dluh. Řekl to o víkendu v rozhovoru pro francouzskou rozhlasovou stanici France Inter člen výkonné rady ECB Benoit Coeuré.

Cílem programu ECB podle něj není přidávat další úsporná opatření na již vzniklou kopu úspor. "Intervence ECB může fungovat pouze tehdy, pokud jsou již země zpátky na cestě k růstu, který jim umožní snížit jejich dluh," řekl Coeuré. "To nutně neznamená další úspory. Některé země, jak vím, již podnikly dost kroků správným směrem, takže není nutné na ně klást další požadavky," dodal.

To by mohlo zmírnit obavy Španělska, o kterém se nejvíce spekuluje jako o horkém kandidátovi na pomoc. Země podle zpráv z agentur váhá s žádostí, protože se bojí podmínek spojených s pomocí, zvláště pak dalších škrtů, které by mohly vyvolat vlnu nepokojů. Mezi kandidáty na pomoc patří podle spekulací trhů i Itálie. Představitelé Španělska i Itálie však zatím nepotvrdili, že by se chystali žádost předložit, i když Španělsko připustilo, že bude o podmínkách pomoci jednat.

Prezident ECB Mario Draghi přestavil plán nákupu dluhopisů ve čtvrtek. Cílem plánu je snížit náklady na úvěry problémových zemí eurozóny. ECB má v plánu kupovat státní dluhopisy s kratší dobou splatnosti, podmínkou však je, že země nejprve požádá o pomoc ze záchranných fondů eurozóny a splní přísné podmínky.

Coeuré však rovněž upozornil, že program nákupu dluhopisů sám o sobě nestačí k vyřešení krize v eurozóně a růst v regionu zůstane letos i příští rok slabý. Podmínkou k návratu k růstu je snížení zadlužení a zavedení opatření na stimulaci ekonomického růstu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK