Průmyslníci chtějí, aby vláda v Česku zlepšila systém vzdělávání

10.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Průmyslníci chtějí, aby vláda v Česku zlepšila systém vzdělávání. Rezervy jsou prý i v infrastruktuře nebo ve fungování státní správy. Na dnešním Sněmu svazu průmyslu a dopravy v Brně to řekl prezident svazu Jaroslav Hanák.

 

Podle Hanáka je špatná situace zejména v technickém školství, které neprodukuje dostatek odborníků. "Během pěti až patnácti let odejde poslední generace odborníků," uvedl Hanák. Špatná situace je podle něj i ve výuce managementu.

 

Hanák dnes kritizoval jednání státních institucí, které dnes označil za "největší balvan české ekonomiky". "Je potřeba systémových změn a razantních opatření, úředníci mají sloužit občanům a ne jen chodit do práce. Máme složitou a neprovázanou a korupcí prolezlou byrokracii," uvedl Hanák. Za "obrovskou ostudu země" označil čerpání strukturálních fondů Evropské unie.

 

Hanák dnes také kritizoval podporu obnovitelných zdrojů elektrické energie, která podle něj zhoršuje konkurenceschopnost českých firem. Špatná je podle něj i infrastruktura země.

 

Šéf podnikatelů naopak pochválil podporu českého exportu. Situaci českého průmyslu po krizi označil za dobrou. Podle něj se firmy stále zlepšují. Průmysl nyní tvoří asi 30 procent hrubého domácího produktu ČR a je rozhodujícím exportérem.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK