Americké akcie dopoledne zůstaly bez větších změn

10.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. září (ČTK) - Ceny amerických akcií se dopoledne výrazněji nezměnily. Nepříznivé ekonomické údaje z Číny kompenzovaly naděje, že americká centrální banka (Fed) přikročí k dalšímu uvolňování měnové politiky, aby podpořila domácí hospodářství.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o pouhých 0,05 procenta na zhruba 13.313 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 naopak klesl o 0,05 procenta na 1437 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil zhruba o třetinu procenta na 3126 bodů.

"Trh si dnes dává přestávku k oddechu, čeká na pozitivní zprávy z Evropy a Fedu," uvedl analytik Joe Benanti z makléřské společnosti Rosenblatt Securities. V minulých týdnech akcie posilovaly díky nadějím na opatření centrálních bank v eurozóně a USA na podporu ekonomiky.

Evropská centrální banka minulý týden oznámila, že spustí neomezený program nákupu státních dluhopisů zemí s vysokými náklady na úvěry. Fed ve středu zahájí dvoudenní zasedání, na kterém bude jednat o své politice. Zápis z předchozího zasedání naznačil připravenost banky k dalším opatřením na podporu hospodářského růstu ve Spojených státech.

Pojišťovna American International Group dnes zamířila dolů poté, co americká vláda oznámila, že prodá většinu svých akcií v podniku za zhruba 18 miliard dolarů (345 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK