Americké akcie klesly, trh čeká na rozhodnutí Fedu

11.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. září (ČTK) - Americké akcie v pondělí mírně ztratily a investoři si před nadcházejícím zasedáním americké centrální banky (Fed) vybírali zisky z předešlého růstu. V obchodování se také projevily nepříznivé ekonomické údaje z Číny a technologický trh podkopaly zhoršené výhledy společnosti Intel.

Nejsledovanější Dow Jonesův index klesl o 0,39 procenta na 13.254,29 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 0,61 procenta na 1429,08 bodu a ukazatel technologického trhu Nasdaq Composite Index se snížil o 1,03 prtona na 3104,02 bodu.

Index S&P 500 vystoupil minulý týden na maxima za téměř pět let, což přimělo některé investory k prodejům a inkasování zisků. Akcie v minulých týdnech posilovaly díky nadějím na opatření centrálních bank v eurozóně a USA na podporu ekonomiky.

Trh teď bude čekat na čtvrteční výsledek dvoudenního zasedání Fedu. Zápis z předchozího zasedání naznačil připravenost banky k dalším opatřením na podporu hospodářského růstu ve Spojených státech.

Akcie předního výrobce počítačových čipů Intel klesly o téměř čtyři procenta. Firma minulý týden zhoršila výhled tržeb pro toto čtrtletí a cenový výhled jejích akcií poté upravilo směrem dolů několik makléřských firem. Trh Nasdaq oslabil rovněž více než dvouprocentní pokles akcií největší světově obchodované společnosti Apple.

Euro na počátku týdne oslabilo vůči dolaru poprvé za čtyři dny. Podle analytiků jde ale jen o dočasný jev, protože převládají očekávání, že Fed tento týden oznámí další vlnu uvolňování měnové politiky. To by znamenalo pumpování nových dolarů do ekonomiky s negativním dopadem na hodnotu americké měny.

Evropská měna v newyorském závěru vůči dolaru klesla o 0,4 procenta na 1,2758 USD a byla více než půl centu pod téměř čtyřměsíčním maximem 1,2817 USD, na které se vyšplhala v pátek díky překvapivě slabým údajům o tvorbě pracovních míst ve Spojených státech. Dolar vůči japonskému jenu stoupl o 0,1 procenta na 78,28 JPY a je těsně nad pátečním měsíčním minimem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK