Japonské akcie klesly, trh čeká na německý soud a Fed

11.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 11. září (ČTK) - Japonské akcie dnes oslabily a investoři před důležitými rozhodnutími v Evropě a USA omezovali pozice v cyklických sektorech. Trh čeká na středeční rozhodnutí německého ústavního soudu o evropském záchranném fondu ESM a čtvrteční výsledek dvoudenního zasedání americké centrální banky (Fed).

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 0,7 procenta na 8807,38 bodu. Širší index Topix ztratil rovněž 0,7 procenta a uzavřel na 732,26 bodu.

Trh teď bude čekat, zda německý ústavní soud uzná ústavnost fondu ESM, jehož fungování je klíčem k řešení dluhové krize eurozóny. Soustředí se také na zasedání Fedu, od nějž se čekají nové kroky na podporu hospodářského růstu ve Spojených státech.

Pod tlak se dostaly zejména akcie sektorů citlivých na výkyvy ekonomického růstu. O jedno až dvě procenta tak klesly akcie automobilek Toyota a Honda a výrobce průmyslových robotů Fanuc.

Euro na asijském devizovém trhu zůstalo v blízkosti čtyřměsíčního maxima vůči dolaru. Obchodníci před rozhodnutím německého soudu a čtvrtečním výsledkem dvoudenního zasedání americké centrální banky zachovávají opatrnost.

Ke konci tokijského obchodování euro k dolaru zůstalo proti pondělku bez větší změny na 1,2761 USD, asi půl centu pod pátečním maximem. Dolar vůči jenu mírně klesl na 78,22 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK