Vláda se bude zabývat energetickou a surovinovou koncepcí

11.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Více elektřiny z jádra, postupné uzavírání dožívajících uhelných elektráren a další rozvoj obnovitelných zdrojů už bez významné finanční podpory státu. To jsou hlavní body aktualizované energetické koncepce České republiky, kterou bude ve středu schvalovat vláda. Kabinet se bude také zabývat dokumentem s názvem Surovinová politika ČR, která počítá s tím, že po roce 2035 bude třeba využít zásoby hnědého uhlí za územně ekologickými limity.

 

Nová energetická koncepce má vytyčit směr, jakým se česká energetika bude ubírat v příštích 20 až 30 letech. Materiál se již připravuje několik let a doznal řadu změn pod různými ministry průmyslu a obchodu. Různé podnikatelské skupiny se také snažily v rámci koncepce prosadit své zájmy. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) je hlavním smyslem koncepce modernizovat českou energetiku a zajistit bezpečné dodávky energií za přijatelné ceny pro domácnosti i průmysl.

 

Koncepce počítá s tím, že využití jádra poroste po dostavbě dalších bloků jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Tyto dva zdroje by měly pokrýt více než polovinu výroby elektřiny. Naopak využití uhlí se má postupně v příštích letech snížit zhruba na jednu třetinu proti současnosti. Většina uhlí má jít do tepláren, zvýší se účinnost jeho spalování a zastaralé uhelné zdroje budou odstaveny.

 

Citlivou otázku prolomení těžebních limitů uhlí se zabývá takzvaná surovinová koncepce. Podle ní Česko vydrží do roku 2035 bez prolomení limitů. Pak ale podle materiálu bude nutné využít uhlí za limity, aby byla zachována funkčnost teplárenského systému. Kroky nezbytné k přípravě využití části uhelných zásob za dnešními limity je podle dokumentu nutné podniknout nejpozději do roku 2016.

 

Proti možnosti prolomení limitů se bouří ekologové a také obyvatelé dotčených oblastí. Ve středu budou odpůrci těžby před vládou demonstrovat. Surovinová koncepce uvažuje také o otevření nových uranových nebo zlatých dolů.

 

Obnovitelné zdroje by podle nové energetické koncepce měly být v budoucnu využívány na základě vlastní konkurenceschopnosti vůči ostatním zdrojům. Finanční podpora obnovitelných zdrojů, která v posledních letech výrazně zdražila elektřinu, by měla být od roku 2014 ukončena. Koncepce počítá s rozvojem biomasy a malých solárních elektráren na střechách rodinných domů. Podpora státu má však nově směřovat spíše do zjednodušení povolovacích procesů u obnovitelných zdrojů či zajištění dostupnosti kapacity v síti pro tyto zdroje.

 

Vláda ve středu zřejmě energetické dokumenty vezme na vědomí. Před jejich schválením má ještě získat stanovisko ministerstva životního prostředí k vyhodnocení vlivů návrhů na životní prostředí. Toto stanovisko musí zohledňovat také připomínky předložené veřejností.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK